Deutschland od strony kulinariów, czyli narodowe potrawy niemieckie

Możliwość komentowania Deutschland od strony kulinariów, czyli narodowe potrawy niemieckie została wyłączona
Deutschland od strony kulinariów, czyli narodowe potrawy niemieckie

Narodowe potrawy niemieckie to tak naprawdę zbiór kuchni regionalnych z różnych regionów. Ku naszemu zaskoczeniu i obiegowej opinii, to zróżnicowane dania i przysmaki. To coś więcej niż wieprzowina, kapusta, ziemniaki i oczywiście piwo. Spotkamy się tutaj z wpływami włoskimi, hiszpańskimi, greckimi, czeskimi, słowackimi, polskimi i nawet dalekowschodnimi. Jedno, co można też o niej powiedzieć, to jest kaloryczna i pożywana zarazem. Gotowi „odkryć” narodowe potrawy niemieckie…?

Kulinarna podróż do Niemiec: narodowe potrawy niemieckie

Coraz częściej i coraz więcej z nas ma możliwość zwiedzania wielu miejsc na mapie Polski, Europy i świata. Jednym z cieszących się popularnością kierunków są sąsiadujące z nami Niemcy. A ze względu na fakt, iż podróże mogą mieć najróżniejszy charakter warto zwrócić uwagę także na te poszukujące regionalnych smaków.

Zanim jednak chwycimy przysłowiowego byka za rogi, zatrzymajmy się chwilę na samych Niemczech. Oto kilka podstawowych faktów o tym państwie:

  • nazwa: Niemcy, Republika Federacyjna Niemiec (RFN)

  • składa się z 16 landów (krajów związkowych)

  • stolica: Berlin

  • ważne miasta: Berlin, Hamburg, Monachium, Kolonia, Frankfurt nad Menem, Stuttgart, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Brema

  • język urzędowy: niemiecki

  • powierzchnia całkowita: 357 386 km²

  • liczba ludności: 83 019 200 (16. najbardziej ludne państwo na świecie)

  • narody i grupy etniczne: Niemcy (80%), Turcy, Polacy, Rosjanie

  • jednostka monetarna: euro

  • religia dominująca: katolicyzm (28,5%), protestantyzm (26,5%)

Wiedza w pigułce: narodowe potrawy niemieckie

Rolada po niemiecku

Szukasz narodowych potraw niemieckich? A co powiesz na uraczenie swojego podniebienia roladą po niemiecku?

Zacznijmy od tego, iż jest to typowe niemieckie danie. Jak to wygląda? Jest to owinięte cienko pokrojonego mięso, zwykle będzie to wołowina, ale i przygotowuje się to również z cielęciną czy wieprzowiną. Wokół niego znajduje się nadzienie z boczku, posiekanej cebuli, ogórków kiszonych i oczywiście musztardy.

„Wygląd” rolady zmienia się w zależności od konkretnego regionu Niemiec. Dość powszechnym zwyczajem jest podawanie dania z sosem, knedlami, puree ziemniaczanym czy gotowaną czerwoną kapustą.

Käsespätzle, szpecle z serem

Spätzle, czyli szpecle z serem do potrawa mączna pochodząca z południowych Niemiec. Uchodzi za specjalność Szwabii, związana ze stanem Badenia-Wirtembergia.

Te niewielkie kluseczki z mąki pszennej i jajek są często podawane z serem, który nazywa się właśnie käsespätzle i jest raczej jak ser makaronowy.

Jeśli będziesz w Niemczech i zamówisz sobie ten specjał tamtejszej kuchni, bądź ostrożny. O co chodzi? Dość części szpecle z serem są podawane na gorąco, prosto z patelni, można się więc oparzyć.

Eintopf, czyli gulasz wśród narodowych potraw niemieckich

Każdy, kto będzie podróżował przez Niemcy w zimny dzień powinien zapamiętać nazwę tego dania. Dlaczego? Bowiem ma moc ogrzania strudzonego wędrowca, gdy za oknem panuje niesprzyjająca pogoda.

Ciekawi was co oznacza eintopf? Nie każdy może znać język niemiecki więc spieszymy z wyjaśnieniami. Nazwa tej tradycyjnej narodowej potrawy niemieckiej dosłownie oznacza „jeden garnek”. Brzmi ciekawie, prawda? Tak naprawdę odnosi się do sposobu gotowania, a nie konkretnej receptury.

Do jej przygotowania Niemcy zazwyczaj używają rosołu, warzyw, ziemniaków lub roślin strączkowych, odrobiny mięsa, zdarza się nawet wersja z rybami.

Sauerbraten – marynowana pieczeń wśród narodowych potraw niemieckich

Sauerbraten to „kwaśna” lub „marynowana” pieczeń przygotowywana w garnku i uważana za jedną z narodowych potraw niemieckich. Uchodzi za jedno z najbardziej pysznych dań. Zazwyczaj podaje się ją z duszoną lub kiszoną kapustą, knedlami i oczywiście piwem.

Można ją przygotować z wielu różnych mięs. Niezależnie jednak od tego, który wariant jest tworzony zawsze marynuje się je w winie, occie, przyprawach, ziołach. Zazwyczaj czas potrzebny na stworzenie dobrej marynaty wynosi około dziesięciu dni.

Wurst: kiełbasa wśród niemieckich potraw narodowych

Mieliście świadomość, że w Niemczech istnieje ponad 1500 różnych rodzajów kiełbas (wurst) wyprodukowanych w Niemczech. Co jest najlepsze, że tego jednego z niemieckich przysmaków narodowych nie trzeba specjalnie szukać. Jak to? Wystarczy wyjść na ulicę, znajdziemy je na dosłownie wszędzie – na ulicznych straganach, w knajpkach i restauracjach.

Do najpopularniejszych należą:

  • Bratwurst,

  • Wiener,

  • Blutwurst,

  • Schwarzwurst.

Wypatruj regionalnych specjałów, tj. berlińska Currywurst (kiełbasa z curry ketchupem na wierzchu), bawarska Weisswurst (biała kiełbasa, którą obierasz przed jedzeniem ze słodką musztardą), grillowana kiełbasa Rostbratwurst w Norymberdze – podawana z kiszoną kiełbasą.

W Turyngii lokalny Thüringer Rostbratwurst otrzymał chroniony status geograficzny, bowiem przepis tej receptury pochodzi sprzed setek lat. To, co dla niego jest charakterystyczne, to użycie przypraw tj. majeranek i kminek.

Brezel: precle wśród narodowych potraw niemieckich

Być może brezel nic nie mówi osobom, które nie znają języka niemieckiego więc od razu wyjaśniamy, co kryje się pod ów nazwą. Są to miękkie, białe precle z mąki i drożdży, posypane solą (a czasem różnymi nasionami).

Sprawdzają się jako przystawka lub przekąska. Najlepiej spróbować tych precli z zimnym niemieckim piwem.

Co ważne, nie musisz się martwić, że wędruj po Niemczech przeoczysz ten przysmak! Znajdziesz je w praktycznie każdej piekarni czy na stoiskach ulicznych.

Rote grütze: czyli coś słodkiego wśród narodowych potraw niemieckich

Nie wiesz co to w ogóle ten rote grütze? Pod ów nazwą kryje się czerwony budyń owocowy. Jest bardzo popularnym deserem w północnej części Niemiec.

Z czego składa się receptura tej słodkości? Tworzy się ją z czarnych i czerwonych porzeczek, malin, a czasami nawet z truskawek lub wiśni. Owoce gotuje się w soku i zagęszcza małą ilością skrobi lub mąki kukurydzianej. A na koniec dodaje się śmietanę, sos mleczy, a nawet lody. Pysznie brzmi, prawda?

Oceń artykuł!
[Wszystkie głosy: 0 Średnia: 0]

Martin Ziółkowski

Nazywam się Martin Ziółkowski i jestem jednym z autorów na blogu o tłumaczeniach gdzie dzielę się wiedzą na temat  tłumaczeń pisemnych oraz ustnych. Jako tłumacz z kilkuletnim doświadczeniem, staram się przede wszystkim pomóc osobom, które szukają informacji na temat pracy tłumacza, różnych rodzajów tłumaczeń oraz zasad, którymi warto kierować się przy wyborze odpowiedniego specjalisty do przekładu tekstu.